بازی 15 ، بازی نوستالژیک دوران کودکی با چالشهای جدید
بازی یا پازل ۱۵ یک چالش محبوب برای تمام سنین است. برای حل باید راه های مختلف را امتحان کنید تا به پاسخ صحیح برسید. شیوه بازی به این صورت است که با لغزاندن اعداد ۱ تا ۱۵ آنها را از سطر اول و از بالا به پایین مرتب کنید. این روش مرسوم ترین روش این بازی است. اما این بازی چالشهای حل دیگری نیز دارد که کمتر به آنها پرداخته شده است. در ادامه به معرفی سازنده این بازی پرداخته ایم. و در انتهای مقاله انواع چالش های این بازی را معرفی خواهیم کرد.
درباره سازنده بازی
ساموئل لوید(معروف به سام لوید)، یکی از بزرگترین بنیانگذاران سرگرمی های ریاضی در جهان، در ۳۰ ژانویه سال ۱۸۴۱ در فیلادلفیا به دنیا آمد. او استعداد عجیبی در تردستی، شطرنج، تا کردن کاغذ برای ساختن اشکال مختلف و ارائه راه حل برای بازی های فکری در ریاضی و بالاخره طرح و حل معما ها داشت. او از اوایل دوره نوجوانی زندگی خود را وقف این گونه کار ها کرد.
آنچه که دنیا سام لوید را با آن می شناسد بازی چهارده پانزده است.او این بازی فکری را در سال ۱۸۷۰ ابداع و طرح ریزی کرد. در این بازی تمام شماره ها از بالا به پایین به طور منظم چیده شده بود. فقط در آخرین ردیف جای مهره های ۱۴ و ۱۵ عمدا پس و پیش بودند، تا بازیکن با جابجایی مهره ها موفق به مرتب کردن آن دو مهره شود. سام لوید در مجله های ریاضی آن زمان، حل معمای فوق را به مسابقه گذاشته و ۱۰۰۰ دلار جایزه به حل کننده آن وعده داده بود.
تیپهای مختلفی از مردم مانند: دانش آموز و دانشجو، معلم و استاد، کشاورز و بازاری، حتی ماموران آتش نشانی و … همه و همه کار اصلی خود را رها کرده و فقط به این بازی مشغول شده بودند. بعد ها توسط ریاضی دانان ثابت شد که این معما پاسخ ندارد. یعنی هیچکس نمی تواند در این وضعیت جای ۱۴ و ۱۵ را با هم عوض کند.
علاوه بر این دانشمندان ثابت کردند که کلا ۲۰ تریلیون نوع پیکر بندی می توان از این مهره ها ترتیب داد ولی اگر بخواهیم از یک ترتیب به ترتیب معین دیگری برسیم دقیقا نصف مسئله ها جواب دارند و در نصف دیگر نمی توان به جواب رسید.
چالش های این بازی
مسئله های فکری دیگری نیز توسط سام لوید طرح شد که با این جعبه و همین مهره ها قابل بررسی بوده و دارای جواب است. بزودی چند عدد از این چالش ها را برای استفاده کاربران قرار خواهیم داد.