آشنایی با فرآیند چاپ با پرینتر سه بعدی FDM
روشهای تولیدی به 3 گروه افزایشی، تفریقی و تولید سازنده دستهبندی می شوند. پرینتر های سه بعدی انواع و تکنولوژی های چاپ مختلفی دارند. یکی از محبوب ترین آن ها Fdm است که در ادامه به توضیح آن می پردازیم. این تکنولوژی به مفهوم ساخت مدل از طریق ذوب مواد است. یعنی پرینتر مواد اولیه (فیلامنت) را ذوب کرده و بصورت لایه لایه رو هم قرار می دهد تا قطعه نهایی شکل بگیرد. به همین دلیل به این روش، روش ساخت افزایشی گفته میشود. جنس فیلامنت نیز از انواع ترموپلاستیک است که مانند رشته های نخ به دور یک قرقره پیچیده میشوند.
فرآیند چاپ سه بعدی
طراحی
برای چاپ ابتدا باید مدلی که قصد چاپ آن را دارید را آماده کنید. در این مورد میتوان از مدل های آماده که در سطح اینترنت وجود دارد استفاده کرد و یا با استفاده از رایانه و نرم افزار های CAD آن را طراحی نمود. روش دیگر اسکن سه بعدی مدل و مهندسی معکوس آن است.
آماده سازی برای چاپ
پس از آماده سازی مدل باید با نرم افزاری دیگر آن را به فرمتی تبدیل کرد که پرینتر آن را بفهمد. این نرم افزار طرح را به لایههایی تقسیم میکند که برای ساختن قطعه به کار میروند.به خروجی این نرم افزار Gcode گفته میشود. جی کد یک زبان برنامهنویسی کنترل عددی است که برای کنترل دستگاههای خودکار مانند دستگاههای CNC و پرینترهای سهبعدی به کار میرود.
در اینجا میتوان پارامتر های زیادی را کنترل کرد که بر روی زمان ساخت، کیفیت و هزینه نهایی قطعه ساخته شده موثرند.
فرآیند چاپ
بعد از آماده شدن gcode آن را به پرینتر منتقل میکنیم و پرینتر کار چاپ را انجام میدهد. در طول فرآیند چاپ، فیلامنت به درون بخشی بنام اکسترودر کشیده میشود و در آنجا حرارت دیده و ذوب شده و با کنترل نرم افزاری از نازل پرینتر سه بعدی خارج شده و با دقت میکرون یک لایه را روی بستر چاپ تشکیل میدهد (هر لایه با فن خنک کننده به تدریج سرد و جامد نیز میگردد). بدین ترتیب با هر لایه گذاری (لایه جدید روی لایه قبلی قرار میگیرد) بخشی از شی سه بعدی تکمیل شده تا در آخر کل مدل ساخته شود.
هزینه چاپ سه بعدی
تعرفه پرینت سه بعدی با روش توضیح داده شده معمولا بصورت ساعتی محاسبه میشود و چیزی بین 15 تا 35 هزار تومان در ساعت است. مثلا پازل زیر را در نظر بگیرید.
این پازل از 12 قطعه مشابه ساخته شده است. برای اینکه هزینه ساخت مشخص شود از دو شرکت خدمات چاپ سه بعدی استعلام قیمت گرفتیم که در تصویر زیر مشاهده می کنید که این فقط هزینه ساخت قطعات چاپی است.
نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره شود این است که اکثر اشیاء پلاستیکی پیرامون ما به روش تزریق پلاستیک ساخته میشوند. که یک روش مقرون به صرفه برای تیراژها بالا است و هزینه ساخت هر قطعه به شدت پایین خواهد آمد. در مقاله ای دیگر به مقایسه این دو روش ساخت و مزایا و معایب هر کدام خواهیم پرداخت.